Stockholms universitet Slaviska institutionen
Stockholms Universitet » Slaviska institutionen » Våra kurser » Ryska & Ryssland » RyReFi, kursplan

Kursplan för

Den ryska religionsfilosofin, 5 poäng / 7,5 ECTSpoäng (RyReFi)

Kurskod SB1930

Russian filosophy of religion

1. Beslut

Kursplanen är fastställd av institutionsstyrelsen vid Slaviska institutionen 2003-03-14, senast ändrad av institutionsstyrelsen 2005-06-02. Student som påbörjat sina studier enligt den senast gällande kursplanen har rätt att tentera enligt denna under en övergångsperiod på högst 18 månader fr o m det datum då den nya kursplanen trädde i kraft.
Kursen avser studier i ämnet ryska på nivån 1-5 poäng.
[Kursen kan ej utgöra del av huvudämne utan endast ingå som breddningsstudium.]

2. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet för studier vid universitetet men inga förkunskaper i ryska språket.

3. Kursens mål

Kursens mål är att ge kunskap om och förståelse av den ryska religionsfilosofin idévärld mot bakgrund av den ryska ortodoxa tanketraditionen.

4. Kursuppläggning

Kursen omfattar 18 lektionstimmar. Undervisning ges i form av föreläsningar två lektionstimmar varje vecka. Närvaron är obligatorisk.
Föreläsningarna utgör grunden för fempoängskursen Den ryska religionsfilosofin.
De är samtidigt öppna för allmänheten och riktar sig till alla som är intresserade av existentiella, andliga och religiösa frågor i allmänhet och den ryska religionsfilosofiska tanken i synnerhet.

5. Kursens innehåll

Kursen presenterar den ryska religionsfilosofins centrala frågor som motsättningen mellan mystik och rationalism, viljans frihet, skapelsens natur, treenighetens innebörd i en modern värld, i nära anslutning till det ryska ortodoxa arvet och 1800-talets västeuropeiska filosofiska tradition från romantiken till Nietzsche. Den sammanfattar religionsfilosofernas betydelse för ryskt och västerländskt tänkande.

6. Kunskapskontroll och betygssättning

Beslut om kunskapskontrollens form och organisation fattas av institutionsstyrelsen. Som betyg på kursen används något av uttrycken Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. Examinator på hela kursen och på delkurserna utses av institutionsstyrelsen. Student som underkänts i ordinarie prov har rätt att delta vid ytterligare provtillfällen; det första omprovet skall anordnas i nära anslutning till det ordinarie provet. Student som underkänts två gånger i prov på kursen har rätt att hos institutionsstyrelsen begära att annan examinator utses.

7. Kurslitteratur

Beslut om kurslitteratur fattas av institutionsstyrelsen och redovisas i bilaga.

9. Kursbevis

Student som har godkänts på kursen skall på begäran få kursbevis.

10. Begränsning av rätt att medta kursen i examen

Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med en sådan inom eller utom landet genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen.