Kontrasternas land – Polen efter 1989, VT 2020 (RIN)

Här hittar du "Kontrasternas land - Polen efter 1989", "Förintelsen i polsk litteratur", "Dostojevskijs romanvärld", "Ukraina igår och idag" och material till "Öppna föreläsningar".

Kontrasternas land – Polen efter 1989, VT 2020 (RIN)

Inläggav rin » tor jan 09, 2020 6:54 pm

Kursinformation
Kontrasternas land – Polen efter 1989 (7,5 hp)
Kurskod: SLPOKL
DISTANS, NÄTBASERAD
Lärare: Renata Ingbrant

Kursen börjar 27 januari 2020 och pågår till 4 maj 2020. Deadline för den sista uppgiften som ska skrivas i form av uppsats är 4 maj 2020. Kurssidan öppnas på SUs lärplattform ATHENA senast måndagen den 20 januari.
På kurssidan i Athena hittar du all nödvändig information om kursen.

Kursens innehåll
Kursen behandlar Polens samtidskultur och aktuella samhällsdebatter som de kommer till uttryck i film, publicistik, litteratur, konst och musik. Sedan början av nittiotalet utvecklades Polen från ett kommunistiskt till ett demokratiskt land med snabb samhällsutveckling och ett rikt och spännande kulturliv. Polens nya öppenhet inspirerade och influerade inte minst litteraturen och kulturen. Efter valet i oktober 2015 förde nationalkonservativa Lag och rättvisa in Polen på en ny väg, vilket bl.a. innebar politiskt styrd kulturpolitik. Den konservativa regeringen gjorde snabba ansatser att stöpa om det polska samhället genom att ta kontroll över de statsägda medierna, författningsdomstolen och rättsväsendet. Detta har orsakat stormiga protester och motstånd från de liberala krafterna i samhället, och de tidigare livliga samhällsdebatterna om politik, historia, kyrkans makt, social rättvisa för kvinnor, etniska och sexuella minoritetsgrupper etc. har förvandlats till ideologiska slagfält. Traditionella och moderna normer och värderingar hamnar här i konflikt med varandra och tabubelagda ämnen kommer till uttryck i film, konst och litteratur. Kursen ger insikter om dagens Polen, om dess unika kultur- och samhällsutveckling efter 1989 och hjälper studenterna att förstå dagens Polen – kontrasternas land.

Kursen är uppdelad i sex moduler. Varje modul fokuserar på olika områden:

Modul 1. Introduktion: introduktion till socioekonomiska, politiska och kulturella förändringar efter systemskiftet 1989.
Modul 2. Genus: abortdebatten, kvinnorörelsen, LGBTQ-rörelsen; kvinno- och mansbilden i polsk film.
Modul 3. Civilsamhälle: sociala rörelser, proteströrelser, NGO:s (den s.k. tredje sektorn), kritisk konst.
Modul 4. Minnet: debatter kring historieskrivande; minnesaktivism, minnesplatser; manipulerade minnen.
Modul 5. Ungdomskultur: musikbaserade och politiska/samhälleliga subkulturer, motkultur, generationsproblematik, socialt utanförskap, högerextremism och nationalism.
Modul 6. Självständigt uppsatsarbete.

Examination
Löpande inlämningsuppgifter på lärplattformen ATHENA (se även kursens schema på slav.su.se för inlämningsdatum för varje uppgift) och en skriftlig inlämningsuppgift/uppsats som skickas in senast den 4 maj.

Eftersom kursen är webbaserad förväntas du ha grundläggande kunskaper i ordbehandling och internetanvändning samt ha tillgång till dator med möjlighet till nätuppkoppling. Inlämningsuppgifterna ska lämnas in som worddokument.

KURSSIDAN I ATHENA ÖPPNAS SENAST 20 JANUARI

För att få tillgång till kurssidan måste du hr registrerat dig på kursen och aktiverat ditt universitetskonto. Se https://aktivera.su.se för information om hur du aktiverar ditt universitetskonto.

Genvägar till lärplattformen ATHENA hittar du antingen på SUs hemsida (klicka på ”Student”, du hittar länken under rubriken ”Studie- och stödsystem”) eller på Slaviskas hemsida (klicka på ”Mitt universitet”).

Du loggar in på ATHENA med ditt universitetskonto. När du har loggat in, klickar du på vår kurssida. Under fliken Planeringar finns all kursinformation du behöver i form av olika styrdokument sådana som kursplan, betygskriterier, schema samt kurslitteratur. Kursmaterial som läraren tillhandahåller hittar du under sektionen Resurser i respektive planeringsområde/Modul. På kurssidan i ATHENA har du även möjlighet att ställa frågor till lärare och andra kursdeltagare via funktionen Meddelanden (knappen hittar du längst upp till höger).
rin
 
Inlägg: 39
Blev medlem: tis sep 18, 2007 5:13 pm

Återgå till Övriga kurser & Föreläsningar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst